Pozsonyi kifli

4 fő részére

Nehézség:

közepes

Beküldte:

Kapcsolódó gyűjtemények

hozzávalók kb. 30 db kiflihez.

  • 40 dkg finomliszt
  • 20 dkg vaj
  • 1 dkg élesztő
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 db tojássárgája
  • kb. 1 dl tejföl

töltelékhez

  • 20 dkg darált dió
  • 20 dkg cukor
  • kevés reszelt citromhéj
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 3 dl tej
  • 10 dkg őrölt mák
  • plusz cukor a mákos töltelékbe

Elkészítés

A vajat egy nagy tálba rakjuk, az élesztővel elmorzsoljuk, majd a többi összetevőt is hozzáadjuk, puha, nyújtható tésztát gyúrunk. Ezt a tésztát nem pihentetjük. Kinyújtjuk, a legnagyobb pogácsaszaggatóval kiszúrjuk és a töltelékkel megtöltjük. A tölteléket úgy kenjük rá a tésztára, hogy ugyanolyan vastag legyen, mint maga a tészta. A tészta széleire (fél cm-re) ne tegyünk tölteléket. Kiflikké formázzuk. Sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk, és tojássárgákkal megkenjük. Egy órán át hűvös helyen pihentetjük. Kenjük át még egyszer tojássárgájával a kiflik tetejét. Előmelegített sütőben sütjük, középső bordán, alsó takaréklángon kb. 15-20 percig. Az utolsó 2-3 percben állítsuk felső takaréklángra, hogy a kiflik teteje is megpirulhasson. A tölteléket inkább sűrűre, mint puhára készítjük. Diós töltelék készítése: A diót, ugyan annyi cukrot, kevés citromhéjat, zsemlemorzsát és kevés citormhéjat és 1 dl tejet összekeverünk. Mákos töltelék: A mákot 2 dl tejben cukorral együtt sűrűre főzzük, s hidegen citromhéjat is adunk hozzá.

Hozzászólások

Új hozzászólásokat átmenetileg nem lehet beküldeni.

Ehhez a recepthez még senki sem fűzött megjegyzést.