Pozsonyi kifli
4 fő részére
Nehézség:
közepes
Kapcsolódó gyűjtemények
hozzávalók kb. 30 db kiflihez.
- 40 dkg finomliszt
- 20 dkg vaj
- 1 dkg élesztő
- 3 evőkanál cukor
- 1 db tojássárgája
- só
- kb. 1 dl tejföl
töltelékhez
- 20 dkg darált dió
- 20 dkg cukor
- kevés reszelt citromhéj
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 3 dl tej
- 10 dkg őrölt mák
- plusz cukor a mákos töltelékbe
Elkészítés
A vajat egy nagy tálba rakjuk, az élesztővel elmorzsoljuk, majd a többi összetevőt is hozzáadjuk, puha, nyújtható tésztát gyúrunk. Ezt a tésztát nem pihentetjük. Kinyújtjuk, a legnagyobb pogácsaszaggatóval kiszúrjuk és a töltelékkel megtöltjük. A tölteléket úgy kenjük rá a tésztára, hogy ugyanolyan vastag legyen, mint maga a tészta. A tészta széleire (fél cm-re) ne tegyünk tölteléket. Kiflikké formázzuk. Sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk, és tojássárgákkal megkenjük. Egy órán át hűvös helyen pihentetjük. Kenjük át még egyszer tojássárgájával a kiflik tetejét. Előmelegített sütőben sütjük, középső bordán, alsó takaréklángon kb. 15-20 percig. Az utolsó 2-3 percben állítsuk felső takaréklángra, hogy a kiflik teteje is megpirulhasson. A tölteléket inkább sűrűre, mint puhára készítjük. Diós töltelék készítése: A diót, ugyan annyi cukrot, kevés citromhéjat, zsemlemorzsát és kevés citormhéjat és 1 dl tejet összekeverünk. Mákos töltelék: A mákot 2 dl tejben cukorral együtt sűrűre főzzük, s hidegen citromhéjat is adunk hozzá.
Hozzászólások
Új hozzászólásokat átmenetileg nem lehet beküldeni.
Ehhez a recepthez még senki sem fűzött megjegyzést.